Dramafilms

Filmfinanciering: soms komt een zakelijke lening goed van pas

Urbain Joseph Servranckx (1949), beter bekend als de Belgische komiek en acteur Urbanus, is een prettig gestoorde filmheld. Behalve in films was hij door de jaren heen ook in een aantal televisieseries te zien. Zo had hij bijvoorbeeld een gastrol in de televisiesoap ‘Thuis’ (2004) en speelde hij de rol van Fossil in de jeugdreeks ‘Kattenoog – Het Geheim van de Griezelclub’ (2015).

Verder heeft Urbanus een zestal theaterprogramma’s gemaakt en verzorgt de scenario’s van enkele stripreeksen, waaronder ‘De Geverniste Vernepelingskes’ en ‘Plankgas & Plastronneke’, die in BelgiĆ« razend populair zijn.

Filmdebuut

In 1987 debuteerde Urbanus als filmacteur in de komische film ‘Hector’ waarin hij – samen met wijlen actrice Sylvia Millecam, die de rol van Ella, de tante van Hector, voor haar rekening nam – de hoofdrol speelde. De film werd geregisseerd door de Belgische cineast Stijn Coninx, die samen met Urbanus en de Vlaamse toneelschrijver Walter van den Broeck het script voor de film schreef. ‘Hector’ werd een enorm succes en staat nog steeds te boek als een van de succesrijkste Belgische films.

Koko Flanel

Na drie jaar kreeg ‘Hector’ een opvolger: in de filmkomedie ‘Koko Flanel’ (1990) was het wederom Urbanus die de hoofdrol (van Placide Smellekens) vertolkte. Andere hoofdrolspelers waren Willeke van Ammelrooy en Bea van der Maat, die de rol van Sarah speelde, de vrouw waarop Placide smoorverliefd werd. De kluchten van Placide zorgen voor talloze komische taferelen in de film. Ook ‘Koko Flanel’ werd geregisseerd door Stijn Coninx, die samen met Urbanus en enkele anderen het filmscript schreef. Het gigantische succes van deze film overtrof zelfs het succes van ‘Hector’.

Financiering

Om een film als ‘Koko Flanel’ te kunnen produceren is een enorme som geld nodig. Daarom wordt er in de meeste gevallen een beroep gedaan op een zakelijke lening om de financiering van de filmproductie rond te krijgen. Bij het aanvragen van een dergelijke lening wordt er altijd gekeken naar het potentieel van het filmproject: indien het concept de capaciteit heeft om een kassucces te worden zal de financiering gauw rond zijn en krijgt het filmproject groen licht. De kans is dan immers groot dat het geleende bedrag spoedig terugbetaald zal zijn.

De zevende hemel

In 1993 verscheen een derde film met Urbanus in de hoofdrol: in ‘De zevende hemel’ vertolkte hij de rol van ‘loser’ Samuel Bloemensteen. De film werd geregisseerd door Jean-Paul Lilienfeld die tevens het scenario voor de film schreef. Het succesniveau van de beide voorgaande films werd met deze film echter niet gehaald.

De duistere diamant

In 2004 werd het Suske & Wiske verhaal ‘De duistere diamant’ verfilmd. In deze film vertolkte Urbanus de (bij)rol van Sjaak. De opnames van deze film werden een jaar opgeschort omdat de filmproducenten de financiering niet rond konden krijgen. De speciale effecten die nodig waren voor de film vielen namelijk erg duur uit en een subsidieaanvraag werd door de Europese Unie afgewezen. De kans is dan ook erg groot dat dit filmproject uiteindelijk gerealiseerd is met behulp van een zakelijke lening.

In 2009 lag het filmproject La toujours contente – een avonturenfilm over garagehouder Armand Piston – op tafel. De kosten voor de film bleken echter gigantisch hoog te zijn. Waarom filmregisseur Frank Van Passel en Urbanus destijds niet voor een zakelijke lening hebben gekozen is echter onbekend.