Dramafilms

De beste kostuumdramaseries

Een kostuumdramaserie speelt zich af in een ander tijdperk. Daarbij is erg veel aandacht besteed aan de historische correctheid van de serie. De decors en sets zijn zorgvuldig gekozen, zodat ze bij de gegeven tijdsperiode passen. Ook de kostuums van deze tijd zijn tot in de details nagemaakt. Hetzelfde kan gelden voor het spraakgebruik, het voedsel, de normen en waarden en de muziek van de betreffende periode.

[IMAGE=cF8x8wbCJIj8.jpg]

Een goedgemaakt kostuumdrama voert de bezoeker mee naar een geloofwaardige andere wereld in het verleden. Een populaire setting is de Victoriaanse periode. Maar kostuumdrama’s kunnen zich ook afspelen in de sloppen en legerkampen van het oude Rome. Of in de buitenwijken in de jaren 80 van de vorige eeuw, waarin de acteurs rondlopen op Nike Schoenen. Dit zijn een paar van de mooiste kostuumdramaseries van de afgelopen twintig jaar.

[IMAGE=d86NfgcLufBe.jpg]

The Borgias

Een serie die zich concentreert op de corrupte familie Borgia, die in de 15e eeuw opklom tot de hoogste posten in Rome. Jeremy Irons is heerlijk als de cynische en sluwe paus. Deze serie telt 3 seizoenen en is gebaseerd op historische feiten.

Victoria

Deze serie loopt nog en telt dit moment al drie seizoenen. Hij vertelt over de heerschappij van de grootste vorstin die Engeland gekend heeft, tijdens de bloei van het Britse rijk. We zien hoe Victoria door de politiek en intrige aan het Britse Hof navigeert, en van een jong meisje uitgroeit tot een volwassen vorstin. Een leuk feitje: actrice Jenna Coleman (die Victoria speelt) heeft in het echt een relatie met haar tegenspeler Tom Hughes, die haar echtgenoot Prins Albert speelt.

Deadwood

Zelden is het ruige leven in het Wilde Westen zo geloofwaardig verbeeld als in de Amerikaanse serie Deadwood. Armoede, dronkenschap, smerigheid en constant gevloek, maar ook heftige schietpartijen en de gelukkige ontdekking van goud zijn de hoofdingrediƫnten van dit drama, dat drie seizoenen lang speelde. De cast is zeer sterk en bestaat voor het grootste deel uit karakters met zowel goede als slechte kanten.

Boardwalk Empire

Een meeslepende inkijk in de machtspolitiek en misdaad van Atlantic City tijdens de Drooglegging. Steve Buscemi vertolkt de politicus Enoch “Nucky” Thompson, half gentlemen en half gangster, die even soepel met presidentskandidaten als met zware criminelen omgaat. Deze serie heeft een erg spannende verhaallijn waarin de machtsverhoudingen constant op scherp staan. Er is hier bijzonder veel aandacht besteed aan de weelderige sets en aan de muziek van The Jazz Era.

Downton Abbey

Het is onmogelijk om deze serie niet te noemen in een overzicht van de beste kostuumdrama’s. Downton Abbey liep maar liefst 6 seizoenen en vertelt het verhaal van de aristocratische familie Crawley – en dat van hun bedienden. De serie start net voor de Eerste Wereldoorlog, en we maken de tumultueuze jaren mee waarin de macht van de landadel steeds minder vanzelfsprekend wordt. De Crawleys en de mensen rond hen moeten een nieuwe balans vinden tussen eeuwenoude tradities en nieuwe verhoudingen en kansen.