Dramafilms

Vier goede monsterfilms

Monsterfilms zijn alleen maar de laatste incarnatie van de menselijke behoefte om te griezelen van vreemde wezens. Toen de echte bedreigingen zoals wolven en tijgers zeldzaam werden, verzonnen mensen gruwelijke sprookjes met draken, heksen en andere vreemde monsters om elkaar te vermaken. In de moderne tijd kwamen daar bovennatuurlijke wezens zoals het monster van Frankenstein en Dracula bij.

[IMAGE=eLYB5sbfYWbH.jpg]

En in de 20e eeuw ontstond er een enorme bloei van het genre dat we “monster movies” noemen. De meest bizarre wezens werden in de jaren ’60 en ’70, soms met een zichtbaar laag budget, aan de bioscoopganger voorgeschoteld. En de opkomst van CGI maakte de productie van realistische, dramatische en soms zelfs intelligente monsterfilms mogelijk. Dit zijn vier boeiende en enge monsterfilms van de laatste 20 jaar.

[IMAGE=dKv0AhdBVwCT.jpg]

1. Cloverfield

[IMAGE=c9ThfPbUV3pE.jpg]

Deze film is een zogenaamde “found footage” film, die dus gefilmd lijkt te zijn door de hoofdrolspelers/slachtoffers zelf. Een groep jonge professionals houdt een feestje in een appartement in New York. Nog voordat de naked cake kan worden aangesneden horen ze een enorme dreun en breekt er paniek uit. Als de hoofdpersonen op straat gaan kijken, zien ze instortende gebouwen, explosies en oprukkende legerdivisies. Een gigantisch monster van onbekende oorsprong is bezig de stad te verwoesten. We volgen een groepje van deze mensen terwijl ze proberen de stad te ontvluchten en aan het monster te ontsnappen. Door de manier van filmen en het vrij grote realisme is dit een aangrijpende film, die je je af laat vragen hoe jij in zo’n situatie zou handelen.

2. The Descent

The Descent is een film over een groep vrouwen die een grottenstelsel verkennen. Daarbij komen ze terecht in een onbekend deel van het grottenstelsel en raken ze van de buitenwereld afgesloten. Terwijl ze proberen een uitweg te vinden, komen ze erachter dat er onder de grond een groep mensachtige wezens al miljoenen jaren in het donker leeft. Terwijl ze proberen te ontsnappen gaan persoonlijke conflicten en trauma’s meespelen.

3. Cabin in the Woods

Een intelligente horrorfilm, die speelt met het hele concept van zijn eigen genre. In deze film houdt een groep tieners vakantie in een verlaten blokhut in het bos, waar ze een familie zombies uit de dood opwekken. Achter de schermen blijkt dit clich├ę uitgangspunt georganiseerd en geregisseerd te worden vanuit een grote filmstudio vol medewerkers. Die proberen met de beoogde moord op de tieners een belangrijker doel te realiseren. De vraag is of de tieners zich zo makkelijk naar de slachtbank laten voeren.

4. Brotherhood Of The Wolf

Een film die zich afspeelt in het Frankrijk van de achttiende eeuw, gebaseerd op historische feiten. Een mysterieus wolfachtig monster richt slachtingen aan in de provincie Gevaudan. Een edelman en zijn Iroquois vriend proberen het beest te vangen en te vernietigen. Daarbij moeten ze vechten tegen een samenzwering en tegen het praktisch onkwetsbare monster. Inclusief kostuumdrama, uitgebreide zwaardgevechten en onverwachte plot twists.