Komediefilms

De veelzijdigheid van het komediegenre

Het komediegenre is een veelzijdig genre met meerdere subcategorieën. Maar welke categorieën zijn er dan allemaal?

De romcom

Een veelbekende categorie is de romcom. Dit is een ander woord voor voor romantisch komedie. In de romcom staan vaak twee thema’s centraal die nauw met elkaar samenhangen. Enerzijds is dit dus de komedie, anderzijds de liefde. In de romcom gaat het bijna altijd fout in de liefde. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat één personage verliefd is op het andere personage. Het andere personage is echter niet verliefd. Dit zorgt dan voor pijnlijke maar tegelijkertijd hele leuke situaties. De romcom zit er dus ook vol mee. Een voordeel van de romcom is dat je er heel gemakkelijk herkenning mee kunt opwekken voor de gemiddelde kijker. Daarom is dit ook een erg populair genre.

De parodie

Parodie is een moeilijk woord voor nabootsing. Het kan in vele kunstvormen voorkomen. Bij een parodie wordt een andere film of een thema op de hak genomen. Een voorbeeld van een parodie is bijvoorbeeld Scary Movie. In Scary Movie worden veel plots van verschillende thrillers en horrorfilms samengevoegd. Vervolgens komt daar dan nog een dosis absurde humor bij kijken. Een van de vereisten van een parodie is dat de kijker weet dat het een parodie is. Het thema of de film die moet worden nagebootst moet dus ook zeer bekend zijn, anders loop je het risico dat niemand snapt dat het een parodie is. Dit is natuurlijk op zich ook weer hilarisch, maar niet echt de bedoeling van een goede parodie. Een parodie kan soms ook maatschappelijke thema’s aan de kaak stellen en de kijker waarschuwen tegen gevaren in de toekomst. Komedie kan soms dus ook maatschappelijk relevant zijn.

Absurde komedie

Bij een absurde komedie speelt absurdisme een belangrijke rol. Een absurde situatie is een zeer breed begrip. In principe kun je alles absurd noemen wat niet voldoet aan de sociale normen. Bijvoorbeeld een man die op de kop loopt, of mensen die kruipend over straat gaan. Dit zijn vormen van absurdisme. Veel komediefilms maken daar dankbaar gebruik van. Absurde situaties kunnen echt op de lachspieren werken. De absurditeit kan bijvoorbeeld voorkomen in dialogen, momenten of op meta-niveau. Lijstjes met absurde komediefilms zijn veel te vinden op het internet.