Komediefilms

Herkenbare situaties in komediefilms

Als je vaak naar komediefilms kijkt zul je zien dat er veel herkenbare situaties in komediefilms zitten. Situaties die je in je eigen leven bijvoorbeeld ook wel eens mee hebt gemaakt. Dat is ook de kracht van een goede komediefilm: herkenning opwekken bij het publiek. In dit artikel een aantal van deze herkenbare situaties.

Ongemakkelijk momenten

Een herkenbare situatie in komediefilms is dat het hoofdpersonage vaak vele ongemakkelijke momenten heeft. Dit is ook herkenbaar voor veel mensen in het echte leven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op een hele ongelukkige manier valt. Iedereen ziet dit en daardoor schaam je je heel erg. Dit is een vorm van slapstick. De humorvorm slapstick wordt ook vaak gebruikt in komediefilms. Het meest typische voorbeeld van slapstick is natuurlijk over een bananenschil glijden. Dit is niet iets dat veel mensen in het echt meemaken. Het is dan ook iets wat vaak voorkomt in oudere komediefilms, en minder in recente komediefilms. Ook morsen met eten of struikelen in een drukke straat zijn voorbeelden van ongemakkelijke momenten. In een komediefilm werkt dit heel goed, omdat herkenning vaak op de lachspieren van mensen werkt.

Problemen met de liefde

Een goede komediefilm heeft vaak een liefdesverhaal. Dit gaat vaak met vallen en opstaan. Dit is natuurlijk ook toepasselijk op het echte leven. Iedereen die wel eens in een romantische situatie heeft gezeten weet bijvoorbeeld hoe ongemakkelijk dit kan zijn. De ups en downs van relaties worden in komediefilms vaak op een uitstekende manier weergegeven. Er is hier zelfs een speciaal sub-genre binnen het komediegenre voor gemaakt: de romantische komedie. Alle leuke en niet-leuke momenten in het liefdesleven worden in deze films uitvergroot. Zeer vermakelijk om naar te kijken natuurlijk. Heerlijk lachen en daardoor maak je je eigen liefdesleven ook weer een beetje dragelijker. Dit is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk.

Dronken situaties

In komediefilms zijn mensen vaak dronken. Dit is natuurlijk ook een handig fundament voor komedie. Dronken mensen verliezen namelijk de controle. En juist het verliezen van de controle is hilarisch. Dit wordt ook wel incongruentie genoemd. Een komische situatie is vaak een doorbreking van de sociale normen. Dit maakt iets hilarisch. We hebben een bepaald perspectief op de wereld, en één specifieke situatie kan dit omvormen. In komediefilms worden de dronken mensen vaak wel uitvergroot. Ze rijden bijvoorbeeld met een auto een winkelpand binnen. Dit is natuurlijk niet iets wat elke persoon die wel eens drinkt overkomt. Op internet zijn veel leuke lijstjes te vinden met komedies waar deze dronken situaties in voorkomen.