Oorlogsfilms

De vereisten van een goede oorlogsfilm

Oorlog fascineert mensen. Kijk maar hoeveel oorlog er in diverse kunstvormen voorkomen. Niet alleen in films, maar ook in computerspellen en in boeken. Maar waar moet een goede oorlogsfilm aan voldoen? Lees hieronder de drie eigenschappen van een goede oorlogsfilm.

Eigenschap 1: een belangrijke veldslag

Veel goede oorlogsfilms situeren zich in belangrijke veldslagen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Normandiƫ of de slag om Verdun. Dit zijn zeer grote veldslagen die de wereldgeschiedenis hebben bepaald. Een goede oorlogsfilms is dus historisch relevant. Mensen moeten al eens van deze veldslag gehoord hebben. Wanneer je een oorlogsfilm maakt over een onbekende veldslag met onbekende landen, dan zal deze oorlogsfilms vaak niet heel erg populair zijn. Daarom moet er herkenning zijn.

Eigenschap 2: het belang van realisme

In oorlogsfilms is het erg belangrijk om het verhaal te voorzien van realisme. Een paar historische onjuistheden zijn natuurlijk niet erg, maar als je het als filmmaker heel bont maakt zal dat niet snel worden gewaardeerd. Je kunt bijvoorbeeld bij een middeleeuwse oorlogsfilm geen vuurwapens gaan gebruiken in de film. Dit kan natuurlijk wel, maar dan valt de film eerder in het genre komedie en niet in het genre oorlog. Ook de acteurs moeten natuurlijk realistisch spelen. De tragiek van het oorlogsleven moet van hun gezicht af te lezen zijn.

Eigenschap 3: spanning

Je zou denken dat elke oorlogsfilms vol zit met spanning. Dit is echter niet altijd het geval. Er bestaan namelijk best veel saaie oorlogsfilms. Soms staan oorlogsfilms niet altijd gelijk aan spanning. In een veldslag moet er bijvoorbeeld ook overzicht zijn. Anders zie je maar een paar poppetjes heen en weer rennen, zonder dat je daarbij enige emotionele betrokkenheid voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*