Oorlogsfilms

Redenen om een oorlogsfilm te kijken

Een oorlogsfilm kijken is doorgaans zeer spectaculair. Maar wat maakt een oorlogsfilm nou zo fascinerend? Hieronder een aantal redenen.

Reden 1: gevechten op grote schaal

Veel mensen vinden boksfilms bijvoorbeeld al interessant, voornamelijk vanwege de gevechten. Vechten fascineert mensen nou eenmaal en geeft de kijker ook een bepaalde kick. Bij oorlogsfilms worden deze gevechten op grote schaal uitgevoerd. Dit maakt een oorlogsfilm dan ook nog een stuk interessanter dan een normale vechtfilm. Bij een goede oorlogsfilm zijn deze gevechten dan ook op een uitstekende wijze in beeld gebracht. Spanning, sensatie en dramatiek zijn belangrijke sleutelwoorden bij een goede oorlogsfilm.

Reden 2: het raakt mensen

Oorlog kan de kijker emotioneel raken. Zeker wanneer dit op een mooie manier in beeld is gebracht. Dit maakt oorlogsfilms dan ook interessant. Elke oorlogsfilm heeft namelijk een mooi verhaal. Het is geen simpele documentaire. Vaak begint een oorlogsfilm erg rustig. Het leven is mooi en onbezonnen, totdat ineens blijkt dat er oorlog is. De onschuldige jongen moet ineens naar het front en wordt geconfronteerd met de zinloosheid van deze oorlog. Dit concept zal mensen emotioneren, omdat het ook herkenbaar kan zijn. Enerzijds herkenbaar voor jonge jongens, want stel nou dat je in dezelfde situatie als die jongen zat? Hoe zou jij daarmee omgaan? Bovendien ook herkenbaar voor oudere mensen met kinderen. Want stel nou dat je kind opeens een oorlog in moest. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Reden 3: de zinloosheid van oorlog

In oorlogsfilms wordt vaak ook kritiek gegeven op de oorlog. Er zijn ook films die de oorlog verheerlijken, maar er zijn ook genoeg films waarbij er felle kritiek wordt geuit. De nare kanten van de oorlog worden dan belicht. Hierdoor zie je als kijker hoe zinloos oorlogen eigenlijk zijn. De oorlogsfilms kunnen dan dus zorgen voor een soort moreel besef.