Komediefilms

Tips voor het schrijven van een goede komediefilm

Misschien heb je wel eens het plan opgevat om een script voor een komediefilm te schrijven? Dat is natuurlijk helemaal geen slecht idee. In Nederland is de kwaliteit van films vaak slecht. Als je dus een goed script schrijft is de kans groot dat deze wordt opgemerkt. Maar waar moet een goed komediescript aan voldoen? Hieronder aantal tips.

Tip 1: wees origineel

Dit klinkt natuurlijk erg clich├ę, maar toch kan dit niet genoeg benadrukt worden. Een goed script moet barsten van de originaliteit. Heel veel films lijken op elkaar qua plot. Ga maar eens goed na bij de gemiddelde komediefilm. Vaak is er eenzelfde setting, maar zijn alleen de acteurs en grappen anders. Dit komt omdat er geen greintje originaliteit in het script is verwerkt. Het eerste wat je dus moet doen is een origineel concept bedenken. Op dat fundament kan de film dan gebouwd worden. Een goede film moet in drie zinnen uit te leggen zijn. Dit is een norm die vaak wordt gebruikt. Als je een script niet in drie regels of zinnen kan uitleggen, betekent het vaak dat het script te complex is. Probeer daar dus altijd rekening mee te houden bij het schrijven van het script.

Tip 2: geloofwaardige dialogen

Een dialoog schrijven is vaak moeilijker dan het lijkt. Een dialoog in een film moet aan veel belangrijke voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat de dialoog geloofwaardig moet zijn. Mensen in de film moeten met elkaar praten zoals mensen in het echt ook met elkaar zouden praten. Dit is belangrijk om herkenbaarheid op te wekken. Veel scriptschrijvers zijn zich daar totaal niet van bewust en dat is natuurlijk heel vervelend. Een goede manier om na te gaan of de dialogen geloofwaardig zijn: probeer ze uit in het dagelijks leven. Ga bijvoorbeeld met je vrienden de dialogen uitproberen. Op die manier kun je de geloofwaardigheid ervan vaststellen. En deze geloofwaardigheid is dus bijzonder belangrijk.

Tip 3: grappige momenten verwerken

Elke komediefilm moet uiteraard zijn voorzien van hilarische momenten. In je script moet je daar dan ook ruimte voor maken. Het is echter ook belangrijk om niet een overkill aan humor in je script te verwerken. Soms moet een humoristische situatie ook rustig opgebouwd worden, anders kan het zijn dat het publiek verzadigd raakt, en dat wil je natuurlijk niet. Probeer daar dus ook altijd rekening mee te houden. Het feit dat iets een komediefilm is, betekent nog niet dat dan elk moment in de film pure komedie moet zijn. Er mag ook best wat ruimte zijn voor liefde of een wijze morele les. Daar heeft het publiek ook wat aan. Er mag zelfs ruime zijn voor enige dramatiek! Komedie en drama zijn namelijk erg nauw aan elkaar verwant.